Міжнародна спільнота презентувала можливості для партнерів Кластера під час КМФК 2024

20.02.2024

7-8 лютого відбувся перший Київський міжнародний форум з кібербезпеки 2024: «Стійкість під час кібервійни» (КМФК 2024) – перша галузева подія міжурядового рівня в Україні, організована Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) та CRDF Global за підтримки Державного департаменту США.

Форум став майданчиком для координації зусиль стейкхолдерів у секторі, які поділилися власними напрацюваннями, планами та аналітикою, зокрема, під час засідання Національного Кластера Кібербезпеки.

Перший у 2024 році Кластер був присвячений огляду досягнень та викликів з якими зіштовхнулися державні та міжнародні партнери. Представники донорської спільноти (CRDF Global, IFEC, Deloitte, USAID, DAI, EU4Digital) поділились своїми напрацюваннями та наголосили на можливостях для учасників платформи. Засідання ініціативи об’єднало 100 учасників із 62 організацій.

Загалом, дводенний форум КМФК 2024 відвідало понад 1000 представників глобального кіберком’юніті.

КМФК 2024 включав 10 панельних дискусій та тематичних сесій, що були зосереджені навколо актуальних кібербезпекових питань.

Серед ключових тематик:

  • роль кібербезпеки у сучасних війнах;
  • досвід України у кібервійні;
  • кібервійна і міжнародне право;
  • кібердипломатія;
  • посилення стійкості національної системи кібербезпеки через освіту;
  • захищеність месенджерів;
  • роль розвідки кіберзагроз;
  • кібербезпека регіонів та інші.

Особливим захід став і для технічних кіберфахівців, які запекло змагались за першість у CTF-турнірі, виконуючи завдання, що імітували реальні атаки на українську інфраструктуру.

Форум поклав початок нового етапу взаємодії ключових кіберстейкхолдерів, уперше залучивши міжнародних партнерів до розгляду питання кібервійни в Україні.

Довідково: 

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини