Національний Кластер Кібербезпеки продовжує сприяти координації зусиль в кіберпросторі

04.10.2023

CRDF Global в Україні та Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) залучають більше партнерів до обговорення актуальних питань в галузі. 22-ге засідання Національного Кластера Кібербезпеки пройшло у партнерстві з Державною прикордонною службою України (ДПСУ).

«Платформа Кластера продовжує сприяти багатосторонньому діалогу у сфері кібербезпеки в Україні. Саме тому наше засідання проходить у співпраці із Адміністрацією Держприкордонслужби. Питання кіберскладової у процесі захисту державного кордону України є вкрай важливим, адже підіймає цілу низку аспектів, обговорення яких безпосередньо впливає на національну безпеку нашої держави», – розпочав засідання Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні.

Залучення якомога більшої кількості стейкхолдерів та ефективна взаємодія завжди лежали в основі ефективного реагування на кіберзагрози. Саме тому залучення профільних відомств у кожному з секторів кіберзахисту є практикою, що дозволяє:

  • предметно розглянути актуальні тенденції кіберзахисту в розрізі роботи Служби;
  • обговорити аспекти кібербезпеки на кордоні з координуючими органами.

«Сила нашої Національної системи кібербезпеки в першу чергу в її адаптивності, адже під час повномасштабного вторгнення рф в Україну ми швидко вдосконалювались відповідно до нових загроз та об’єднались для захисту держави у кіберпросторі. Державні органи, об’єкти критичної інфраструктури, приватні компанії, міжнародні партнери стали однією потужною системою. І такі заходи направлені на те, щоб ми зміцнювали зв’язки в цій системі, завдяки спільним цілям, меті, цінностям та довірі», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук, відкриваючи захід.

Діалог об’єднав близько ста партнерів з державних установ, посольств, донорських організацій, приватного та академічного секторів.

Учасники заходу ознайомились із діяльністю ДПСУ та Державної митної служби України (ДМСУ) в кіберсекторі, дізналися актуальні кейси кіберзахисту від партнерів ESET в Україні та отримали практичні поради від представників Прикордонно-митної служби США.

Завершився захід панельною дискусією «Кібербезпекова взаємодія в умовах гібридних загроз», де спікери з ДПСУ, ДМСУ, РНБО, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерство оборони України, ISSP обговорили актуальні виклики в галузі та шляхи подальшого поглиблення співпраці для протидії кіберзагрозам. Модерував дискусію Єгор Аушев, СЕО Cyber Unit Technologies.

Довідково: 

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини