3-тє Міжнародне засідання Національного Кластера Кібербезпеки в Бухаресті

22.04.2024

Національний Кластер Кібербезпеки відзначив своє вже третє міжнародне засідання, збираючи ключових представників світової кіберспільноти в столиці Румунії – Бухаресті. Ця зустріч була не лише можливістю для обміну досвідом, але й підтвердженням партнерства між українською та румунською спільнотами з питань кібербезпеки.

Організаторами засідання стали Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) як робочий орган Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), спільно з Національним Директоратом з питань кібербезпеки Румунії та CRDF Global в Україні.

«Розвиток міжурядового формату Кластера – логічний крок в умовах розширення географії зловмисних дій у кіберпросторі. Кібервійна сьогодні – це актуальне питання не лише для України. Країни-партнери також зазнають кібератак, що можуть мати помітні наслідки. Водночас, саме Україна, що опинилася на передовій, зокрема, у сфері кібербезпеки, має неоціненний досвід успішного реагування на кіберінциденти», – наголосив Михайло Верич, Регіональний директор CRDF Global в Україні.

Однією з основних тем обговорень стала розбудова партнерств для забезпечення кіберстійкості Південно-Східної Європи. Досвід, накопичений Україною в кібервійні, визнається як важливий ресурс для демократичних країн, що має потенціал розбудови сталих партнерських відносин та поширення ефективних методик захисту державних систем заради підвищення кіберстійкості в регіоні.

Учасники заходу виокремили та обговорили широкий спектр важливих тем, включаючи ризики ескалації кібервійни для Південно-Східної Європи, синергію держави та бізнесу для підвищення колективної безпеки, а також поглиблення співпраці з Європейським Союзом та НАТО в сфері кібербезпеки.

Представники різних інституцій, таких як НКЦК, Служба безпеки України, Національний банк України, Міністерство цифрової трансформації, Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони України, поділилися практичними кейсами та напрацюваннями у секторі кібербезпеки.

Європейські напрацювання були представлені спікерами з Національного університета політичних досліджень та державного управління Румунії (Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA), Міністерства досліджень, інновацій та цифровізації Румунії (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România), Ради Європи (Council of Europe), Євроатлантичного центру стійкості (Euro-Atlantic Resilience Centre), Європейської служби зовнішніх справ (European External Action Service – EEAS), Bitdefender та NEXTLAB.TECH.

Міжнародне зібрання об’єднало понад сто представників державного сектору, бізнесу, міжнародних організацій та академії, підкреслюючи важливість співпраці та обміну досвідом у боротьбі з кіберзагрозами. Це стало продовженням та підтримкою українсько-румунської співпраці в цій стратегічно важливій галузі.

Довідково: 

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини