Взаємодія держави та бізнесу у кіберпросторі: підсумки 12-го засідання Національного Кластера Кібербезпеки

11.07.2022

З кінця лютого активність ворожих хакерських угруповань продовжує зростати симетрично до ескалації бойових дій. Так, кіберпростір став «другим фронтом», а українці –  свідками першої в світі кібервійни. Успіхи країни на цьому поприщі багато в чому завдячують успішній координації між державними органами та системній протидії кіберзагрозам шляхом їх співпраці з приватним сектором.

Саме державно-приватне партнерство стало головною темою 12-го засідання Національного Кластера Кібербезпеки, яке вперше з початку воєнних дій зібрало учасників за одним столом не лише онлайн, а й особисто.

«Це вперше за півроку, коли ми мали можливість провести захід у гібридному форматі і зібрати учасників персонально. Це було б неможливо без наших захисників, які зараз на полі битви, а також без наших кіберзахисників. Це ще раз доводить, що координація зусиль залишається пріоритетом та є важливою передумовою успішної протидії кіберзагрозам», –зазначив Михайло Верич, Керівник з операційної діяльності CRDF Global.

Загалом, зустріч об’єднала близько 250 представників державного та приватного секторів, міжнародної та наукової спільнот, дипломатичних представництв та донорських організацій.

«Сьогодні я хочу заохотити всіх до діалогу та обміну кращими практиками та моделями державно-приватного партнерства у кіберпросторі. Ми знаємо, що не існує єдиного рішення, яке б підходило всім, але я закликаю навчатися один від одного для пошуку найбільш ефективних і безпечних рішень з протидії російській зловмисній кіберактивності», –наголосив Девід Шлефер, Старший координатор програм допомоги в Україні, Державний департамент США.

12-те засідання розпочалось із відзнаки кіберволонтерів, які з початку воєнних дій невпинно продовжують докладати зусиль для захисту України на кіберфронті.

«Війна показала нам, що без співпраці з приватним сектором, ми би не забезпечили оборону та безпеку на такому високому рівні. Дякуємо нашим партнерам, які відповідають на наші потреби», –наголосив Сергій Демедюк, Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України;

Під час засідання представники Computer Forensics Lab, Fortinet Ukraine, Київської торгово-промислової палати та Cyber Unit Technologies поділилися прикладами ефективної співпраці між державою та бізнесом у сфері кібербезпеки в Україні.

«З початком війни на одному із самих конкурентних ринків Європи – телекомунікаційному ринку України, – зникло слово “конкуренція”. Оператори, провайдери, вендори, військові адміністрації, громади, корпоративні клієнти – усі діяли разом, аби відновити зв’язок, а відповідні фахівці знаходили унікальні рішення для підтримки його кіберзахисту», – зауважив під час свого виступу Володимир Коляденко, Віце-президент Київської торгово-промислової палати.

Практичні підходи до розбудови надійних мереж державно-приватного партнерства окреслили у своїх виступах фахівці з таких іноземних урядових організацій та міжнародних компаній, як Агентство кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA), Національний центр кібербезпеки Великої Британії, Гаазької Дельти безпеки, Mandiant, Sovereign Ventures та Next Peak.

Координація зусиль залишається важливим елементом забезпечення кіберстійкості держави. 12-те засідання Кластера стало майданчиком для діалогу та предметного розгляду актуальних запитів та налагодження партнерських зв’язків.

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива Національного координаційного центру кібербезпеки як робочого органу Ради національної безпеки і оборони й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини