У Полтаві відбулось третє регіональне засідання Національного кластера кібербезпеки

30.06.2023

Команда Кластера продовжує практику виїзних засідань платформи, адже такий крок допомагає налагодити комунікацію між центральними та регіональними органами влади. Зустрічі на локальному рівні – це унікальна можливість краще зрозуміти потреби регіонів у галузі кібербезпеки з урахуванням їх особливостей та економічних фокусів.

Цього разу центром кібердіалогу стала Полтавщина – область, на території якої зосереджено велику частку підприємств промислового сектору країни. Саме тематиці кіберзахисту в цій галузі й було присвячене ювілейне 20-те засідання Кластера.

Особливістю заходу стало проведення перших регіональних командно-штабних навчань (ТТХ), які допомогли місцевим органам влади та ключовим підприємствам вбудувати сценарії реагування на кіберзагрози.

«Полтавщина є важливим регіоном, промисловий сектор якого є однією з провідних бюджетоутворюючих складових національної економіки. За цих умов подальша розбудова кіберзахисту промислових підприємств та державних установ в області стає вкрай важливим процесом. Саме тому, вперше за свою історію, Кластер мав практичну частину, що передувала засіданню. Кластер сьогодні – це можливість покращити координацію, розширити діалог, поділитися кращими практиками та кейсами, а найголовніше – надати інструмент, що дозволить створити важливу ланку в системі кіберзахисту», – наголосив Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні.

Понад 200 партнерів платформи долучились до обговорення як особисто в Полтавській політехніці імені Юрія Кондратюка, так і онлайн. У діалозі взяли участь представники державного сектору, міжнародної донорської спільноти, бізнесу та академічної спільноти.

Питання кіберзахисту на регіональному рівні та особливості кібербезпеки промислових підприємств розглянули з точки зору державного підходу на центральному та місцевому рівнях (Міністерство енергетики України, Полтавська обласна військова адміністрація, НАК «Нафтогаз»), приватного сектору, та кращих міжнародних практик (Агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури Державного департаменту США).

«Цього року НКЦК вперше запроваджує практику проведення регіональних командно-штабних навчань з питань кібербезпеки. Адже напередодні повномасштабного вторгнення рф до України завдяки проведенню ТТХ на стратегічному рівні було відпрацьовано механізм взаємодії під час реагування на кібератаки та ухвалені необхідні рішення НКЦК. Усі суб’єкти кібербезпеки були підготовлені – Україна злагоджено відреагувала на масштабні кібератаки рф, що дозволило мінімізувати їхні наслідки. Тож тепер цей успішний досвід ми будемо масштабувати по всій країні», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО, секретар НКЦК Наталія Ткачук.

Важливим компонентом засідання став огляд потреб Полтавської обласної військової адміністрації та регіональних промислових підприємств.

Частина обговорення також була переважно зосереджена на розгляді питань та запитів від учасників. Партнери засідання окреслили можливості задоволення зазначених потреб у кіберсекторі, надали корисні поради та налагодили потенційні партнерства.

Команда Кластера надзвичайно вдячна Полтавській обласній військовій адміністрації та Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за активну підтримку розвитку кібербезпеки та за плідний діалог.

Довідково:  

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні. 

Інші новини