Національний Кластер Кібербезпеки піднімає питання розвитку галузі кібербіобезпеки в Україні

31.08.2021

29 липня 2021 року у межах співпраці між CRDF Global та Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України, за підтримки Державного департаменту США відбулася шоста зустріч Національного Кластеру Кібербезпеки. Темою засідання стало питання кібербіобезпеки, розвитку та інтеграції систем біобезпеки і біозахисту, а також актуальні виклики та розвиток національної системи кібербіозахисту України.

Владлен Басистий, старший менеджер проєктів з кібербезпеки Представництва Фонду  цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) в Україні, звернув увагу на потужний досвід CRDF Global в здійсненні різноманітних програм у сфері біозахисту та біобезпеки. Спікер наголосив на особливості та важливості нового мультидисциплінарного поняття кібербіобезпеки як сфери, що зачіпає різні галузі науки та сектори економіки.

Сергій Демедюк, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, звернув увагу присутніх на схожість понять та підходів, якими оперують кібербезпека та безпека біологічних наук і медицини. Особливість нової сфери на перетині кібер- та біобезпеки полягає не тільки в зрозумілих ризиках втручання в роботу інформаційних систем та викраденні, маніпулювання даними. В цьому випадку маємо прямий вплив на здоров`я та життя людей, що робить кібербіобезпеку особливим елементом політичного життя країни та національної безпеки.

Олексій Соловйов, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, окреслив широкий спектр загроз, який генерується сферою біоекономіки та навів приклади країн, які на вимогу викликам часу та пандемії розробляють нове законодавство або вдосконалюють існуюче.

Українські та міжнародні експерти виступили з доповідями про прогресивні практики і стратегії щодо безпеки в умовах швидкого зростання біоекономіки. Серед головних тем було здійснення комплексного управління біоризиками, безпека генетичної інформації, зменшення інсайдерських загроз та контроль наукових досліджень медико-біологічного характеру.

Загалом у заході взяли участь 99 представників із 34 установ, включаючи Міністерство охорони здоров’я, Інститут молекулярної біології та генетики НАН України, Science and Safety Consulting, LLC (США), Merrick & Company (США), Національну академію СБ України тощо.

Наразі у всьому світі кібербіобезпека є найбільш інноваційним та новітнім напрямком у сфері захисту біотехнологічних, фармакологічних, медичних, науково-дослідних даних та систем охорони здоров’я. Кібербіобезпека є важливою складової ефективного інтегрованого управління біологічними ризиками задля забезпечення надійного глобального розвитку систем біозахисту, біобезпеки та систем охорони здоров’я.

Довідково

Кібербіобезпека – нова галузь на межі біобезпеки й кібербезпеки. Мета кібербіобезпеки полягає в запобіганні потенційному або фактичному знищенню та неналежному використанню, інформації, процесів і матеріалів на перетині біологічних наук і цифрового світу. 

Докладніше

Інші новини