Національний Кластер Кібербезпеки об’єднав світову кіберспільноту на першому міжнародному засіданні у Варшаві

03.04.2023

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки та оборони України (РНБО) та CRDF Global об’єднали ключових представників світової кіберспільноти на першому міжнародному засіданні Національного Кластера Кібербезпеки. Вперше захід, що вже понад два роки є єдиною регулярною ініціативою в галузі та реалізується за підтримки Державного департаменту США, відбувся за межами України в столиці Польщі – Варшаві. 

Засідання зібрало понад 300 онлайн-учасників. Особисто захід відвідали 32 учасника, серед яких представники міжнародної та донорської спільнот, наукового та приватного секторів. 

Стрімкий рух України до членства в Європейському Союзі (ЄС) передбачає ряд важливих кроків, що включають адаптацію нормативно-правової бази країни до законодавства ЄС. Цей процес має назву «гармонізація» та є обов’язковим для усіх держав-членів. Сфера кібербезпеки не є виключенням. Саме це питання і стало ключовою темою 18-го засідання Кластера. 

Розпочали засідання Сергій Демедюк, заступник Секретаря РНБО, Василь Зварич, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі, Тадеуш Хоміцкі, Посол з кібернетичних і технічних питань Департаменту політики безпеки Міністерства закордонних справ Польщі, Крістофер Сміт, Заступник Голови Місії у Посольстві США в Україні  та Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global. 

«Протягом діяльності Національного Кластера Кібербезпеки ми з партнерами завжди наголошували на його головній меті – координації зусиль. Мова тут іде не лише про злагоджену роботу усіх суб’єктів на національному рівні, яка передусім є передумовою стабільності системи кібербезпеки. Важливу роль в цьому процесі відіграють наші міжнародні союзники, донорська спільнота. Обмін кращими практиками, досвідом та можливостями є запорукою продовження інтеграції України в європейський кіберпростір», – наголосив у вступному слові Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global

Детально окреслили особливості та перспективи європейського кібершляху України доповідачі з п’яти  ровідних українських та міжнародних інституцій: Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК), Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку), Міністерства закордонних справ України (МЗС), Агентства Європейського Союзу з питань мережевої та інформаційної безпеки (ENISA). 

«Національний Кластер Кібербезпеки створювався як майданчик для комунікації та координації українських основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки з нашими іноземними партнерами. Ми пройшли досить великий шлях, розглядаючи актуальні питання від кіберзахисту та кібербезпеки до питань кібероборони, кібердипломатії та взаємодії з приватним сектором. І я радий, що сьогодні ми вже обговорюємо розбудову стійкості нашої держави у кіберпросторі», – зазначив Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності НКЦК

Правові аспекти, а також роль державно-приватного партнерства в процесі гармонізації на основі польського досвіду та підходу “потрійної спіралі” розкрив у своїй доповіді представник Польського Кластера Кібербезпеки #CyberMadeInPoland.  

На завершення експерт дослідницької фірми Інфосапієнс представила результати загальнонаціонального середньострокового дослідження поінформованості про ключові аспекти кібербезпеки, у якому порівнювали довоєнні вимірювання з вимірюваннями, зробленими в лютому-березні поточного року. 

Підсумки засідання підбили в рамках традиційної сесії запитань та відповідей. Зокрема, учасники обговорили питання щодо необхідності розробки дорожньої карти Кластера для регіонів та важливості проведення регулярних сесій у поза столицею для обміну інформацією та кращими практиками, оскільки регіони мають більше проблем, але менше ресурсів порівняно з Києвом. 

Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global, у відповідь запевнив, що команда Кластера активно подорожувала у минулому році й провела кілька сесій Кластера в регіонах. Крім того, зусиллями CRDF Global були організовані семінари, зустрічі й курси з кібербезпеки в різних регіонах, а також був проведений всеукраїнський OSINT –  курс, який пройшли близько 2000 осіб по всій Україні. 

«Ми отримуємо багато запитів, і бачимо, що є дуже активні регіони, тому ми плануємо більше працювати в регіонах, і плануємо як мінімум два засідання на регіональному рівні. Крім того, ми хочемо розширити формат кластерних засідань, і поряд з регулярними відкритими презентаціями проводити невеликі внутрішні сесії у форматі командно-штабних навчань (TTX) для обмеженого кола учасників, в тому числі на засіданнях регіональному рівні. Ми готові вносити поправки, якщо будуть запити на більш технічні чи вузькоспеціалізовані формати сесій» – анонсував Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global, наприкінці засідання. 

Довідково:  

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні. 

Інші новини