Кіберзахист як складова обороноздатності держави. Пріоритети та виклики

07.07.2021

6 липня 2021 року у межах співпраці між Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України (НКЦК) і Фондом цивільних досліджень та розвитку Сполучених Штатів Америки (CRDF Global), за підтримки Державного департаменту США відбулося п’яте засідання Національного Кластеру Кібербезпеки.

Липневе засідання було присвячене надважливим для України питанням кібероборони, планам та ініціативам у цій сфері.

Тодд Спайерс, операційний директор програм з кібербезпеки Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global), підкреслив особливу місію Кластеру серед усіх програм CRDF Global. Платформа дозволяє донести потреби кіберспільноти України до міжнародних партнерів та донорських організацій. Це робить можливим втілення в життя проєктів, які приносять системні зміни кібербезпекового ландшафту.

Юрій Гусєв, генеральний директор державного концерну Укроборонпром (надалі – УОП), зазначив, що УОП за результатами аналізу першого півріччя 2021 року зазнає в середньому 69 кібератак щодня, що на 5% більше порівняно з минулим роком. Особливу небезпеку складають цільові атаки підвищеної складності. Кібербезпека, кіберзахист та кіберзброя повинні бути пріоритетними напрямками діяльності УОП у співпраці з міжнародними партнерами.

Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) профільної служби Апарату РНБО України, повідомив, що НКЦК при РНБО приділяє особливу увагу питанням кібероборони. Відбувається формування нових стратегічних документів. Пріоритетом є формування повноцінних кібервійськ, як для захисту власних систем, ресурсів, так і для протидії агресивним заходам країни-агресора РФ.

Експерти обговорювали пропозицію до Укроборонпрому стосовно експертної підтримки з боку Держспецзв’язку, нову світову парадигму реагування на агресивні дії в кіберпросторі та належну правову основу діяльності ЗСУ щодо нейтралізації кіберзагроз, освітні програми з кібергігієни від ОБСЄ, CRDF Global, ЗСУ, питання реформування системи підготовки кадрів та кадрового потенціалу в сфері кібербезпеки, пошук і підбір персоналу та міграцію кваліфікованих кадрів.

Участь у засіданні взяли представники суб’єктів кібербезпеки України, міжнародні партнери — ЄС, США, Велика Британія, НАТО. Засідання сприяло розвитку лідерства та професійної компетенції у сфері кіберзахисту. Учасники заходу висловили оптимізм щодо пропозицій міжнародних партнерів з приводу зміцнення національного кіберпростору України.

Довідково

Сектор безпеки і оборони — система органів державної влади, Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, сил цивільного захисту та оборонно-промислового комплексу України. 

Докладніше

Інші новини