CRDF Global та НКЦК провели відкритий кібердіалог в Івано-Франківську

15.09.2023

CRDF Global та Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) провели перший відкритий кібердіалог на регіональному рівні між державним, приватним та міжнародним секторами в рамках Національного Кластера Кібербезпеки.

Нові виклики в галузі, спричинені війною в Україні, дали потужний поштовх до об’єднання зусиль державного та приватного секторів, які пліч-о-пліч стали на передовій кіберфронту. Така співпраця посилила кіберзахист країни та дозволила успішно протидіяти атакам ворога.  

Перспективи подальшого розвитку державно-приватного партнерства (ДПП) в сфері кібербезпеки обговорили на діалозі Cluster Talks, що відбувся в Івано-Франківську.  

«Діалог є необхідним компонентом успіху ДПП в Україні. Коли мова йде про захист кіберпростору держави під час війни, швидка комунікація між секторами є необхідною умовою. Це запорука реалізації ефективних рішень та посилення системи національного кіберзахисту», – наголосив Михайло Верич, Керівник з операційної діяльності CRDF Global.

Проведенню Cluster Talks передували командно-штабні навчання (TTX), що дозволили представникам Франківщини відпрацювати сценарії спільного реагування на кібератаки.

«Підвищення рівня кібербезпеки регіонів є одним із пріоритетів НКЦК. Адже переважна більшість об’єктів критичної інфраструктури знаходиться в регіонах України та питання їхнього кіберзахисту зараз є надзвичайно важливим. Крім того, складові Національної системи кібербезпеки взаємопов’язані й кожна її ланка має бути захищеною. Адже разом з постійними ракетними обстрілами ворог продовжує атаки у кіберпросторі та поєднує їх з інформаційним впливом. І лише завдяки постійній взаємодії на всіх рівнях ми зможемо ефективно протидіяти країні агресору та наближати нашу Перемогу», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук.

272 учасники з різних секторів, представники міжнародної спільноти, донорських організацій та академічного сектору долучилися до події, що створила майданчик для обміну думками, спільних рішень та нових партнерств.

Захід мав дві панельних дискусії, під час яких учасники дізнались про особливості ДПП в США та поточний стан, перспективи й подальші кроки для розвитку ДПП в Україні.  

Панелістами першої частини стали представники державно-приватних об’єднань а також приватного сектору США. Серед них Співробітництво з підтримки кіберзахисту (CDAC), Cyber Threat Alliance та Recorded Future. 

Друга панельна дискусія об’єднала представників НКЦК, Верховна Рада України, Івано-Франківська обласна державна адміністрація, 10Guards, Cyber Unit Technologies, Лабораторія комп’ютерної криміналістики Cyberlab. 

Довідково: 

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини