Учасники Кластера розглянули ключові кібербезпекові виклики в медичній галузі

24.05.2023

19-те засідання Національного Кластера Кібербезпеки було присвячене розгляду питань кіберзахисту в сфері охорони здоров’я. Актуальність тематики зумовлена багатьма чинниками, та найголовнішим акцентом заходу стало питання захисту персональних даних громадян.   

«Чому сьогодні ми обрали тематику пов’язану з кібербезпекою в сфері медицини та охорони здоров’я? Таке рішення пов’язане із тим, що аналізуючи ландшафт загроз, ми спостерігаємо як доступ до даних громадян є важливою метою російських хакерів. Тому захист персональної медичної інформації є одним із важливих напрямків, а захист систем, які займаються обробкою такої інформації,  – пріоритетним», – наголосив Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру з кібербезпеки (НКЦК)

Заклади сфери охорони здоров’я є тримачами великих масивів сенситивної інформації про пацієнтів. Несанкціонований доступ третіх сторін до такої інформації може спричинити не лише колапс системи, а й торкнутися кожного окремого користувача медичних послуг.  

Саме тому на 19-му засіданні Кластера, тему кібервикликів у медичній сфері розглянули через призму стратегічного бачення державного та приватного секторів. Спікерами першої частини засідання стали представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України, державного підприємства «Електронне здоров’я».

«На моє переконання, медична сфера потребує окремої уваги в розрізі побудови надійного кіберзахисту. В першу чергу, тому що це означає безпеку особистих даних кожного пацієнта. Втім, я би хотів наголосити на тому, що запорукою стабільності системи кібербезпеки є комплексний підхід до захисту як в кожній окремій галузі, так і в країні загалом. Цього не можна досягти без багатостороннього діалогу», – зазначив Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні.   

Кращими практиками управління ризиками та інноваційними рішеннями в галузі поділились міжнародні партнери з Агенції з кібербезпеки та захисту інфраструктури США, Mandiant та DeHealth. Зазначивши вважливість державно-приватного партнерства за цим напрямком.  

Засідання зібрало понад 200 учасників із понад 80 організацій. Традиційно, майданчик Кластера став платформою для об’єднання представників держсектору, бізнесу, посольств, донорської спільноти, міжнародних організацій та освітніх установ.  

Попри різноманіття тематик кожного із засідань Кластера, важливим аспектом кожного з них є синхронізація усіх учасників екосистеми в галузі кібербезпеки. Координація їх зусиль заради подальшого розвитку є драйвером позитивних змін у секторі та зміцнення позицій України на кіберарені. При цьому важливою тут є роль як центральних, так і регіональних органів влади.  

Довідково:  

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу Ради Національної Безпеки та Оборони й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні. 

Інші новини