У Вінниці відбулось друге регіональне засідання Національного Кластера Кібербезпеки

14.11.2022

Кіберзахист — державний пріоритет, ефективне виконання якого залежить від злагодженої роботи усіх відповідальних суб’єктів як на національному, так і на регіональному рівнях. Саме тому фокус відповідальності за загальнонаціональну кібербезпеку багато в чому зосереджується на місцевих органах влади. 

Ефективна реалізація Стратегії кібербезпеки на місцях є основою в цьому процесі. Саме цій темі й було присвячене друге регіональне засідання Кластера, що цього разу відбулось у Центральній Україні — у Вінниці. 

«Стратегія кібербезпеки розпочинається із тези «Безпечний кіберпростір – запорука успішного розвитку країни». Ці слова набувають неабиякої актуальності на тлі складних умов, в яких сьогодні реалізуються усі державні процеси. Саме зараз вкрай важливо продовжувати приділяти особливу увагу кіберзахисту, адже кіберскладова є передумовою стабільності системи національної безпеки України», — зазначив у вступному слові Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні. 

Захід дозволив поглянути на питання через призму державного сектору, критичної інфрастурктури, бізнесу та міжнародного досвіду. 

«Через війну цьогорічний показник виконання Стратегії становить 49%. При цьому основні суб’єкти забезпечення кібербезпеки виконують завдання приблизно на 80%, а показник їх виконання на регіональному рівні і з-поміж інших суб’єктів кібербезпеки становить близько 40%. Тож основна мета заходу – обговорення проблемних питань, які виникають при реалізації Стратегії на регіональному рівні», — підкреслив Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру з кібербезпеки (НКЦК). 

Засідання зібрало близько 200 представників із майже 140 організацій різних секторів, включаючи міжнародну та донорську спільноти, посольства, державні та приватні установи.  

Серед ключових спікерів заходу — представники НКЦК, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Вінницької міської ради, ІТ Асоціації Вінниці, місцевої критичної інфраструктури та Національного центру кібербезпеки Великої Британії. 

Учасники обговорили кращі українські та іноземні практики, а також підняли важливі питання та запити в рамках реалізації Стратегії, зокрема, з точки зору розвитку професійних кадрів та інтеграції положень документа на усіх рівнях. Представники НКЦК сприяли прийняттю спільних та ефективних рішень під час обговорення. 

Довідково: 

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу Ради Національної Безпеки та Оборони й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні. 

Інші новини