Реалізація Стратегії Кібербезпеки України 2021-2025. Що? Де? Коли?

05.11.2021

4 листопада 2021 року у межах продовження співпраці між Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України (НКЦК) і Фондом Цивільних Досліджень та Розвитку США (CRDF Global), за підтримки Державного департаменту США відбулося восьме засідання Національного Кластеру Кібербезпеки.

Головним обговоренням заходу стала  тема «Національна Стратегія Кібербезпеки 2021 – 2025. Цілі, завдання, заходи. Ключові суб`єкти імплементації, розподіл ролей та сфер відповідальності». Загалом у засіданні, що відбулося у гібридному форматі взяли участь 80 експертів. 

Сергій Демидюк, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, зазначив, що фіксується збільшення кількості кіберінцидентів, спрямованих на ресурси органів влади чи комерційну інформацію, процеси суб`єктів підприємницької діяльності. Наголосив на надзвичайній важливості створення майданчиків для донесення інформації про будь-які шкідливі дії в кіберпросторі щодо одної особи чи організації до широкого кола акторів задля вироблення дієвих механізмів протидії загального значення, здійснення превентивних заходів, вчасної локалізації зловмисної діяльності. Підкреслив, що новим підсилюючим елементом в боротьбі з кіберзлочинністю та зловживанням кіберпростору стане створення кібервійськ, про ще чітко зазначено у Національній Стратегії Кібербезпеки України 2021 – 2025. Ключовими моментами даного напрямку стануть створення кадрового резерву кібервійськ, популяризація спеціальності кіберзахисту, належне фінансування та оплата праці. 

Михайло Верич, заступник керівника програми з кібербезпеки CRDF Global в Україні, відзначив, що цей захід є другим, що присвячений обговоренню Національної Стратегії Кібербезпеки України 2021-2025, після заходу в березні 2021 року, коли обговорювався проєкт Стратегії. Прийняття такого важливого стратегічного документу в досить короткий термін дозволяє вже зараз, в рамках даного засідання за участі представників регіонів та основних суб`єктів реалізації Стратегії, окреслити основні кроки, обговорити планування та поставити питання з найбільш болючих тем. Базуючись на досвіді успішного проведення пілотного регіонального засідання Кластера в м. Хмельницький, CRDF Global спільно з НКЦК планує проведення трьох заходів обласного рівня в 2022 році. 

Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) профільної служби Апарату РНБО України підкреслив, що посилення координації є одним з пріоритетів нової Національної Стратегії Кібербезпеки 2021 – 2025 і участь представників обласних адміністрацій майже усіх регіонів є добрим починанням в світлі обговорення завдань Стратегії на 2021 – 2025 роки, та планування найближчих кроків. У 2022 році планується серія подій, покликаних сприяти розбудові необхідних зв`язків та координації не тільки на національному, але й на регіональному рівнях. Стратегією передбачено ряд механізмів, які стосуються усіх, починаючи від звичайного громадянина до організацій та інституцій, і ці механізми дозволять зміцнити рівень безпеки у національному сегменті кіберпростору.

Владлен Басистий, старший менеджер проєктів з кібербезпеки CRDF Global, зазначив про триваюче розширення залучення представників міжнародної спільноти до заходів Національного Кластеру Кібербезпеки. 

Серед інших доповідачів були представники  Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерства енергетики, програми USAID Кібербезпеки критичної інфраструктури України, Київської Торгівельно-промислової палати (ТПП).

У процесі обговорення заслуханих виступів експерти торкнулися питань презентації дорожньої карти реалізації Національної Стратегії Кібербезпеки України, забезпечення розвитку мережі центрів реагування на кібератаки та кіберінциденти, розробки галузевих стандартів кібербезпеки, підвищення цифрової грамотності громадян та культури безпечного поводження в кіберпросторі.

У заході взяли участь представники державних установ ОДА, Держспецзв’язку, СБУ, НБУ, Міністерства енергетики України, Генштабу ЗСУ, Кіберполіції, міжнародних організацій НАТО, ОБСЄ, USAID, міжнародної компанії CISCO та інші.

Довідково 

Указом Президента України від 26 серпня 2021 року № №447/2021 затверждено рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року “Про Стратегію кібербезпеки України”. Основою для документу  стало схвалення 4 березня 2021 року робочою групою при Національному координаційному центрі кібербезпеки Ради національної безпеки і оборони України проєкту Стратегії кібербезпеки України на 2021–2025 роки.

Інші новини