Перший Національний Саміт Кібербезпеки – стратегічний майданчик для визначення планів взаємодії з міжнародними партнерами на 2022 рік

24.09.2021

23 вересня 2021 року відбувся перший саміт Національного Кластера Кібербезпеки, за ініціативою Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) при РНБО України та Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) за підтримки Державного департаменту США. 

Саміт об’єднав понад 100 лідерів кібербезпеки урядових організацій, наукової спільноти, приватного сектору України, міжнародних та донорських інституцій задля обговорювання планів взаємодії з міжнародними партнерами у сфері кібербезпеки та захисту цифрового простору держави на 2022 рік.

Сергій Демедюк, заступник секретаря РНБО України наголосив, що РНБО України націлена на те, щоб у спільній взаємодії з приватним сектором, суб’єктами безпеки, забезпечити належну безпеку державного сектору, об’єктів критичної інфраструктури, а також надати допомогу усім громадянам, суб’єктам підприємницької діяльності. Сергій Демедюк підкреслив, що кіберпростір без взаємодії з міжнародними партнерами захистити неможливо.

Головною темою першого Національного Саміту Кібербезпеки стали «Результати першого півріччя діяльності Національного Кластера Кібербезпеки. Пріоритети на майбутнє та напрямки розвитку». 

На Cаміті підсумували результати першого півріччя діяльності Національного Кластера Кібербезпеки.  З початку 2021 року було проведено шість координаційних заходів Національного Кластера Кібербезпеки, в яких взяли участь майже 350 учасників із 149 організацій. Координаційні зустрічі охопили питання втілення Національної кіберстратегії України та розробку національного плану реагування на кіберкризи; захисту критичної інфраструктури; викликів кібербезпеки в енергетичному та оборонному секторі держави, питання розвитку національної системи кібербіобезпеки України. 

Девід Аллен Шлефер, старший координатор з надання допомоги, посольство США в Україні відмітив, що уряд США має честь підтримувати діяльність Національного Кластера Кібербезпеки та твердо відданий меті цих сесій, яка полягає у поглибленні співпраці та підвищенні ефективності програм кібербезпеки тут, в Україні. Уряд США розглядає саміт як найважливіше місце для співпраці та взаємодії між усіма зацікавленими сторонами, національними, міжнародними організаціями, фахівцями галузі кібербезпеки. Уряд США з нетерпінням очікує спільної роботи з нашими українськими та міжнародними партнерами, щоб визначити шляхи найбільш ефективного та дієвого використання міжнародної допомоги для забезпечення сталої роботи системи кібербезпеки.

Перший Національний Саміт Кібербезпеки став стратегічним майданчиком, на якому державні організації, підприємства, наукові інституції України обговорювали потреби у сфері кібербезпеки до міжнародних партнерів та донорських організацій на 2022 рік.

Тодд Спайерс, операційний директор програм з кібербезпеки, CRDF Global наголосив, що Протягом координаційних сесій організатори Кластеру отримували багато запитів від державних агенцій та підприємств про потреби кіберспільноти в України, та необхідність побудови діалогу з міжнародними партнерами та донорськими організаціями. Тодд Спайерс підкреслив, що мета Національного Саміту Кібербезпеки та його панельних дискусій полягає в дієвому поєднанні пріоритетів та планів донорів з потребами державних інституцій України задля ефективного використання ресурсів які надають міжнародні партнери.

Під час Саміту підписано меморандуми між Радою національної безпеки і оборони України та Міністерством інфраструктури України, а також між CRDF Global та IFES Ukraine про співпрацю та взаєморозуміння.

У 2021-2022 роках заплановано продовжувати регулярне проведення координаційних заходів Національного Кластера Кібербезпеки. Діяльність Кластера спрямована на сталий розвиток національної системи кібербезпеки України, зміцнення спроможностей суб’єктів кібербезпеки, покращення координації та об’єднання зусиль державних органів, професійної спільноти та міжнародних партнерів задля забезпечення сталого кіберпростору України.

Довідково 

З початку 2021 року було проведено 6 координаційних зустрічей Національного Кластеру кібербезпеки, в яких прийняли участь понад 350 учасників із більше ніж 140 організацій.

Темами попередніх зустрічей були: захист критичної інфраструктури, виклики кібербезпеки в енергетичному секторі та оборонному комплексі держави, кібербіобезпека як гібридна дисципліна на стику кібербезпеки та біозахисту. На зустрічах торкалися стратегічно важливих питань, таких, як розробка національного плану реагування на кіберкризи, покращення підготовки фахівців у сфері кібербезпеки, розвиток державно-приватного партнерства, підтримка наукових та прикладних досліджень тощо.

Докладніше

Інші новини