НКЦК при РНБО України та CRDF Global провели перше засідання Національного Кластеру Кібербезпеки

27.02.2021

У межах співпраці між Фондом Цивільних Досліджень та Розвитку США (CRDF Global) та Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК) при РНБО України 25 лютого 2021 року розпочав свою діяльність Національний Кластер Кібербезпеки.

Зустрічі Кластеру покликані посилити координацію та сприяти ефективному діалогу між державними органами, представниками донорських організацій та посольств іноземних країн із залученням представників громадськості та приватного сектору.

Данкан Томсон, Директор представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global), підкреслив важливість кібербезпеки як інструмента дипломатії та оборони, який особливо актуальний в умовах гібридної війни.

Сергій Демедюк, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, підтвердив, що проєкт Стратегії буде затверджений та опублікований на початку березня 2021 року, як це передбачено законом.

Серед інших доповідачів були представники CRDF Global, управління забезпечення діяльності НКЦК, центру кіберзахисту ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» (ДП ГЦЦК) Міністерства інфраструктури України, Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), групи EU4DigitalUA Академії електронного урядування (EGA) та Директорату з розвитку Національної програми інформатизації Міністерства цифрової трансформації України.

Експерти говорили про свої напрямки діяльності й презентували актуальні програми — курси з кібергігієни, учбові центри реагування на кіберзагрози, обмін інформацією, освітні заходи для різних професійних та соціальних груп тощо.

Під час обговорення виступів Олександр Федієнко, заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації при Верховній Раді України, звернув увагу на те, що Комітет відповідає за проблематику кібербезпеки стосовно усіх законодавчих ініціатив в межах цієї теми. Олександр Федієнко висловив намір плідно співпрацювати на найближчих сесіях, згадав законопроекти, які зараз розробляються Комітетом, і запросив усі зацікавлені сторони до співпраці щодо законодавчих ініціатив.

Перше засідання Національного Кластеру Кібербезпеки об’єднало 36 учасників з 27 установ із державного сектору, міжнародних організацій та посольств. Участь у заході взяли представники основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки України, народні депутати України, представники посольств США, Канади, Великобританії, Японії, Литви, міжнародних організацій, зокрема USAID Україна, OSCE Project Co-ordinator in Ukraine, DAI Global тощо.

Довідково

Орієнтуючись на ризики, CRDF Global у 2019 році запровадив програму з покращення безпеки у кіберпросторі в Україні, Молдові та на Західних Балканах, спрямовану на запобігання кібератакам, шляхом створення надійної кіберінфраструктури та професійного розвитку спеціалістів із кібербезпеки. Ця програма підтримується Управлінням з координації надання допомоги США країнам Європи та Євразії Державного департаменту США.

Докладніше

Інші новини