Національний Кластер Кібербезпеки відновлює регулярні засідання: провідні українські та міжнародні кіберфахівці зустрілися вперше з початку повномасштабного вторгнення

03.05.2022

Повномасштабне військове вторгнення в Україну в лютому 2022 року лише посилило потребу в координації зусиль для підтримки та захисту критичної інфраструктури та телекомунікацій від кібератак. Продовження ініціативи Національного Кластера Кібербезпеки стало логічним кроком на шляху до подальшого сталого розвитку галузі в Україні.

10-те засідання Кластера пройшло під темою “Кібербезпека України в умовах військового вторгнення: виклики, координація та потреби для посилення спроможностей. Важливість забезпечення сталої роботи операторів та провайдерів телекомунікаційних послуг”.  

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Сергій Демедюк, старший координатор програм допомоги в Україні Державного Департаменту США Девід Шлефер, керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) Сергій Прокопенко та 90 представників посольств, приватного сектору, урядових інституцій та телекомунікаційної галузі зібралися разом 21 квітня, щоб розглянути актуальні та довгострокові пріоритети кіберстійкості України.

«Ми проводимо цю зустріч Кластера в обставинах, які не бажані, а вимушені. Ми повинні оцінити проблеми, які виникли під час повномасштабного вторгнення, на ранніх етапах війни. Ми повинні оцінити синхронізацію нашої спільної роботи, яка вже довела свою ефективність, а також правильні рішення кожного з учасників та керівників телекомунікаційних компаній, які повністю віддані своїй роботі. Завдяки нашій самовідданій співпраці, роботі та розумінню того, що ми робимо, нам уже вдалося попередити багато диверсійних сценаріїв», – наголосив у вступній промові заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк.

НКЦК, РНБО та Представництво Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні визнали необхідність подальшої комунікації та координації в кіберсфері в сучасних умовах. Тому в часи сповнені нових викликів платформа не лише зберегла свою актуальність, а й стала майданчиком для ефективного та вчасного реагування на них.

«Протягом останніх двох місяців стійкість і дух українців надихають весь світ. Ми впевнені, що Україна зможе подолати будь-які виклики в майбутньому. І ми прагнемо тісно співпрацювати в кіберсфері та в будь-яких інших сферах, щоб забезпечити наш колективний успіх. Сполучені Штати залишаються відданими підтримці кіберстійкості України», – зазначив Девід Шлефер, старший координатор програм допомоги в Україні Державного Департаменту США.

Під час заходу учасники обговорили поточні виклики кібербезпеки, стан реалізації Національної стратегії кібербезпеки, а також дослідили природу та механізми останніх кібератак. Особливим акцентом сесії став розгляд потреб телеком-провайдерів та операторів, які втратили можливість надавати свої послуги в повному обсязі через активні бойові дії в окремих регіонах України.

«Реалії, в яких сьогодні існує Україна, сколихнули світ. Це призвело до надзвичайної світової підтримки, яку слід розглядати скоріше як можливість подальшого розвитку сфери кібербезпеки в країні, аніж як просто руку допомоги. Наша головна мета сьогодні — зосередити наші зусилля не лише на відновленні інфраструктури кібербезпеки до довоєнного рівня, а й до стандартів, набагато вищих за цей рівень. Це і є можливість, що ховається у ризиках», – підсумувала Меггі МакДонау, директорка з технологій та інновацій CRDF Global.

В умовах широкомасштабних бойових дій питання забезпечення сталого розвитку та посилення стійкості механізмів кіберзахисту залишаються визначальними для України. Як платформа для багатостороннього діалогу між ключовими стейкхолдерами, Національний Кластер Кібербезпеки й надалі слугуватиме своїй головній меті – координації зусиль для задоволення первинних потреб у галузі.

Інші новини