Національний Кластер Кібербезпеки: підсумки 2022 року

15.12.2022

2022 рік став часом викликів як для суспільства в цілому, так і для усіх галузей в Україні. Сфера кібербезпеки не лише не стала виключенням, а й навпаки – кіберпростір перетворився на другий фронт бойових дій. Попри це відбиття масивних атак як у фізичному, так і в кіберпросторі показало високий рівень кіберготовності та кіберстійкості країни.   

Підсумкове річне засідання Національного Кластера Кібербезпеки об’єднало ключових гравців кіберсфери. Учасники підбили підсумки року, оцінили поточний стан та перспективи подальшого розвитку галузі.  

“Повномасштабне вторгнення РФ змінило наші пріоритети, але зараз ми здобуваємо важливий практичний досвід кібероборони, якого ще не мала жодна країна. Впевнений, що спільно ми не лише переможемо ворога, а й досягнемо результатів, які допоможуть пройти цей складний етап і перейти до наступного – розбудови нашої держави. І для цього ми повинні вибудувати потужну обороноздатність України, включно з її кіберскладовою”, – наголосив у вступній промові Сергій Демедюк, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО)

Засідання об’єднало 150 представників державних органів, донорської спільноти, міжнародних організацій, приватного та академічного секторів. Серед ключових доповідачів заходу – представники Державного департаменту США, Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК), Міністерства оборони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Кіберполіції, Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», а також компаній Cyber Unit Technologies та 10Guards.  

Національний Кластер Кібербезпеки був заснований у лютому 2021 року та став першою координаційною ініціативою у сфері кібербезпеки в Україні. За цей час платформа сприяла посиленню національної системи кібербезпеки. З початком активних бойових дій, ініціатива набула ще більшої актуальності, адже допомогла зосередити увагу на нагальних питаннях кібербезпеки в умовах війни як на національному, так і на регіональному рівнях.  

“Кластер було створено як координаційну платформу, мета якої полягає саме в об’єднанні зусиль донорської спільноти заради підтримки подальшого сталого розвитку галузі кібербезпеки. Це єдина в Україні ініціатива, яка реалізується регулярно та щомісяця об’єднує посольства, міжнародні проєкти та організації задля обміну досвідом та адресної відповіді на потреби сфери. За майже два роки існування цей формат довів свою ефективність, що доводить подальше зростання інтересу до ініціативи як з боку суб’єктів забезпечення кібербезпеки, так і з боку міжнародної спільноти”, –  зазначив Михайло Верич, Керівник з операційної діяльності CRDF Global.   

Заключне засідання координаційної ініціативи у 2022 році дозволило проаналізувати ключові здобутки, перспективи та шляхи покращення за підсумками 9 місяців протистояння військовій агресії та сформувати візії на наступний рік.   

За традицією зустріч завершилась багатостороннім обговоренням підсумків року за участю представників державного, приватного та міжнародного секторів.   

Для отримання доступу до матеріалів засідання – зареєструйтесь на сайті Національного Кластера Кібербезпеки та перейдіть на вкладку Ресурси, або ж оберіть розділ Минулі події на вкладці Всі події, щоб отримати доступ до документів за підсумками потрібного вам засідання.  

Довідково:  

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні. 

Інші новини