Лідери галузі кібербезпеки обговорили проєкт нової Стратегії Кібербезпеки України 2021-2025

27.03.2021

25 березня 2021 року у межах продовження співпраці між Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України (НКЦК) і Фондом цивільних досліджень та розвитку Сполучених Штатів Америки (CRDF Global), за підтримки Державного департаменту США відбулося друге засідання Національного Кластеру Кібербезпеки.

Захід був присвячений презентації та обговоренню проєкту нової Стратегії кібербезпеки України на 2021-2025 роки (далі – Стратегія). Загалом у конференції взяли участь 58 експертів.

Наталія Ткачук, керівниця служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, подякувала всім установам, залученим до розробки Стратегії, та повідомила, що проєкт Стратегії було винесено для громадського обговорення, яке невдовзі завершиться. За її словами, фіналізована версія Стратегії очікується на початку квітня 2021 року.

Михайло Верич, заступник керівника програми з кібербезпеки CRDF Global в Україні, підкреслив, що місія Кластеру полягає у створенні національного безпечного кіберпростору, обміні найкращими практиками, а також у побудові кращого діалогу та міцної співпраці між партнерами.

Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) профільної служби Апарату РНБО України, презентував проєкт Стратегії кібербезпеки України на 2021-2025 роки. Метою Стратегії визначено створення умов для безпечного функціонування кіберпростору, його використання в інтересах особи, суспільства, держави.

Серед інших доповідачів були представники Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки, Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, програми USAID Кібербезпеки критичної інфраструктури України, посольства США в Україні з економічних питань тощо.

У процесі обговорення заслуханих виступів експерти торкнулися питань про державно-приватне партнерство, використання потенціалу приватного сектору для реалізації завдань Стратегії; нормативно-правове регулювання сфери кібербезпеки, існуючі виклики та застереження; дієву кібероборону; огляд стану кібербезпеки та кіберзахисту; роботу ресурсів платформи «Дія»; координацію міжнародної допомоги та пріоритетні напрямки її надання.

Завершуючи обговорення, Сергій Прокопенко закликав до координації як національних установ, так і міжнародних партнерів з метою уникнення дублювання при здійсненні проєктів та для ефективного використання експертних та фінансових ресурсів міжнародної допомоги.

Довідково

4 березня 2021 року робоча група при Національному координаційному центрі кібербезпеки Ради національної безпеки і оборони України схвалила проєкт Стратегії кібербезпеки України на 2021–2025 роки. Основою для документу стали Стратегія національної безпеки України, затверджена Указом Президента України від 14 вересня 2020 року № 392; досвід кращих світових практик; ряд соціологічних опитувань та емпіричних досліджень, які були проведені наприкінці минулого та на початку 2021 року. 

Докладніше

Інші новини