Кіберпростір 2023: партнери Кластера обговорили ключові тренди та нові можливості в галузі на 17-му засіданні платформи 

23.02.2023

За час свого існування, Кластер, який є спільною ініціативою Національного Координаційного Центру Кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки та оборони (РНБО) та CRDF Global, став головною платформою України для обговорення та вирішення важливих питань у кіберсфері. 

Попри складні умови та нові виклики, спричинені війною, ініціатива продовжує реалізацію своєї місії, виконуючи ключові завдання, а саме: обмін кращими практиками, інформацією, розвиток державно-приватного партнерства та координація.  

«Наша зустріч сьогодні розпочинається напередодні річниці війни Росії проти України – майже 365 днів активного протистояння як у фізичному так і на кіберфронті. Та, водночас, на один день ближче до перемоги. Попри всі виклики, сьогодні ми даємо відлік третьому року діяльності Кластера. За цей час ми змогли довести, що саме координація та розвиток партнерств будують надійний фундамент для сталого розвитку національної системи кібербезпеки. Разом із партнерами ми продовжуємо невпинно працювати над побудовою ефективних шляхів посилення кіберзахисту України», – зазначив Михайло Верич, Керівник з операційної діяльності CRDF Global

17-те засідання кластера відбулось онлайн та об’єднало близько 340 учасників із 188 організацій. Серед них представники урядових структур, центральних та регіональних органів влади, донорської спільноти, іноземних відомств, наукового та приватного секторів.  

Доповідачами засідання з боку державного сектору стали фахівці НКЦК та Міністерства цифрової трансформації. 

«У 2022 році завдяки злагодженій спільній роботі державного, приватного сектору та міжнародній підтримці Україна довела свою стійкість у кіберпросторі. Зараз ми спостерігаємо зменшення кількості кібератак порівняно з минулим роком, але рівень загроз при цьому не зменшився. Адже атаки ворога стали більш витонченими та складнішими, і несуть більші ризики. Тому питання кібербезпеки залишається з-поміж основних на порядку денному та у фокусі на всіх рівнях – від технічних фахівців до управлінців усіх суб’єктів кібербезпеки», – сказав Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності НКЦК

Окремим фокусом заходу став огляд нових можливостей в галузі від представників НАТО, Internet 2.0, WithYouWithMe та Співробітництва з підтримки кіберзахисту (CDAC). 

У листопаді минулого року CRDF Global став платформою для діяльності CDAC в Україні. Це ефективна ініціатива, яка об’єднала провідних гравців приватного сектору заради дієвої допомоги українським інституціям. Кластер, слугуватиме точкою входу для запитів із підтримки до організації. 

Плідна дискусія наприкінці засідання дозволила глибше зануритись в підняті доповідачами питання та сприяла побудові нових партнерств на базі Кластера. 

Довідково:  

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу Ради Національної Безпеки та Оборони й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини