Кібербезпека на місцевому рівні: Національний Кіберкластер вперше пройшов у регіональному форматі

06.08.2022

Стійкість національної системи кібербезпеки багато в чому залежить від ефективної роботи відповідних суб’єктів у регіонах України. Для цього важливо приділяти увагу не лише загальним потребам галузі, а й вчасно виявляти та вирішувати актуальні запити на місцевому рівні. 

В умовах військових дій це питання набуває ще більшої актуальності, адже кожен елемент загальнонаціональної системи кібербезпеки є одночасно захисним щитом для країни та мішенню для ворога. 

Розгляд саме регіональних потреб став головним акцентом 13-го засідання Національного Кластера Кібербезпеки. Зустріч, вперше за весь час існування платформи, пройшла у виїзному форматі в Ужгороді на базі Ужгородського національного університету.

«Сьогодні ми вперше збираємось в регіональному форматі в серці Закарпатської області. Це рішення ми спільно з НКЦК прийняли аби підкреслити важливість кожного регіону, як гравця національної системи кібербезпеки. Саме вчасна реакція на регіональні потреби в період війни є запорукою стабільності на нашому кіберфронті. В цьому контексті на перший план виходить процес координації зусиль, який є головною метою Кластера», – наголосив Михайло Верич, Керівник з операційної діяльності CRDF Global.

До обговорення актуальних регіональних потреб у галузі як онлайн, так і офлайн долучились 250 учасників із майже 140 організацій: центральні та місцеві органи влади, міжнародні інституції, приватний сектор та академічна спільнота. Серед них заступники голів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Львівської та Закарпатської обласних державних адміністрацій, представники Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Закарпатського IT-кластера.

«Війна змінила карти ризиків та ландшафт кіберзагроз. Сьогодні ми бачимо, як різні організації переміщують свою інфраструктуру та інформаційні активи в більш безпечні місця в Україні. Це створює нові виклики за напрямком адміністрування. Водночас, і фокус кібератак зміщується з центрального на регіональний рівень. Відповідно, питання регіональної кібербезпеки є вкрай актуальним для нас сьогодні», – зазначив Сергій Прокопенко, керівник Управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони України (РНБО)

Під час обміну думками про регіональні потреби, виклики та шляхи їх вирішення виникло жваве обговорення, яке дозволило поглянути на існуючі проблеми з різних ракурсів. Це свідчить про значну зацікавленість регіонів у посиленні власної безпеки в кіберсфері.

Особливістю засідання також став анонс Національного оборонного хакатону, який незабаром відбудеться з ініціативи Міністерства оборони України у взаємодії з Генеральним штабом Збройних сил України, РНБО та Представництвом фонду цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США. 

«Створення кібервійськ визначено Міністром оборони України – одним з пріоритетних напрямків. Тому для об’єднання зусиль кіберволонтерів та стимулювання кращих практик в сфері кібероборони, проведення Національного оборонного хакатону в Україні є вчасним та актуальним кроком для подальшого відбиття російської агресії та її союзників в кіберпросторі. Це сприятиме підтримці наземній операції ЗСУ, дозволить запозичити новий інструментарій для кіберборотьби та визначити найбільш ефективну організаційно-правову модель кібероборони держави», – підкреслив у своїй промові Олег Гайдук, заступник Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Довідково: 

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини