Кібербезпека критичної інфраструктури та її стійкості. Дискусія учасників засідання Національного Кластеру Кібербезпеки

28.05.2021

27 травня 2021 року у рамках співпраці між Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України (НКЦК) і Фондом цивільних досліджень та розвитку Сполучених Штатів Америки (CRDF Global), за підтримки Державного департаменту США відбулося четверте засідання Національного Кластеру Кібербезпеки. Головною темою травневої сесії став захист критичної інфраструктури та її стійкості.

Володимир Звєрєв, керівник управління інформаційної безпеки служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, доповів про дії НКЦК щодо реалізації цілей проєкту нової Стратегії кібербезпеки. Експерт зазначив, що завдяки успішній взаємодії та координації з суб’єктами забезпечення кібербезпеки і приватним сектором, вдалося вчасно локалізувати і знешкодити кібератаки, спрямовані на органи державної влади та критичну інфраструктуру країни. 

Олександр Суходоля, завідувач відділу критичної інфраструктури, енергетичної та екологічної безпеки Центру безпекових досліджень при Національному інституті стратегічних досліджень, проаналізував місце кібербезпеки в загальній системі захисту критичної інфраструктури. Фахівець також представив практичний інструментарій для законодавчого врегулювання різних аспектів діяльності в сфері інформаційної безпеки.

Владлен Басистий, старший менеджер проєктів з кібербезпеки Представництва Фонду з цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) в Україні, презентував основні результати діяльності міжнародних організацій та дипломатичних місій в Україні із створення та розбудови системи захисту критичної інфраструктури. Наприкінці презентації Владлен Басистий підкреслив важливість та першочерговість системи підготовки кваліфікованих кадрів для успішного функціонування системи захисту критичної інфраструктури.

Серед інших доповідачів були представники Посольства США в Україні, Комітету з питань цифрової трансформації при Верховній Раді України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Представництва Фонду з цивільних досліджень та розвитку США в Україні тощо.

Тематично захід був поділений на три основні частини: презентації проєктів партнерів у сфері кібербезпеки, презентації уповноважених органів із захисту критичної інфраструктури та огляд кращих світових практик підготовки спеціалістів з КІ Європейського Союзу. З презентаціями робіт уповноважених органів щодо захисту критичної інфраструктури виступили представники США, Європейського Союзу, Канади.

Захист об’єктів критичної інфраструктури є вкрай важливим для забезпечення життєдіяльності держави та для кожного громадянина. Четверте засідання Кластеру допомогло кіберлідерам наблизитися до виявлення ефективних шляхів вирішення проблемних питань.

Довідково

Критична інформаційна інфраструктура – це сукупність об’єктів критичної інформаційної інфраструктури. До критично важливих об’єктів інфраструктури належать підприємства, установи та організації, діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами та/або наданням послуг, що мають велике значення для економіки та промисловості, функціонування суспільства та безпеки населення. 

Докладніше

Інші новини