Дезінформація vs технології: як Україна та світ захищають інформаційний простір від фейків

06.06.2022

Сьогодні Україна опинилась на передовій глобальної інформаційної війни. Активне використання інструментів чорної пропаганди має прямий вплив на усі сфери суспільно-політичного життя, може нівелювати дипломатичні заходи та створювати додаткові загрози у кіберпросторі.

Попри те, що українські фахівці утримують очевидну перевагу в інформаційному просторі, нові виклики у ньому з’являються чи не щодня та потребують інноваційних підходів до реагування на них. Питання «як і надалі забезпечити ефективний інформаційний захист?» розглянули учасники 11-ого засідання Національного Кластера Кібербезпеки.

Друга сесія платформи з початку повномасштабного вторгнення в Україну пройшла під темою “Активна протидія дезінформації та кіберзагрозам: алгоритм комунікацій на міжнародній арені”. Захід об’єднав понад 200 учасників, серед яких представники державного та приватного секторів, міжнародної та наукової спільнот, профільних громадських організацій.

«Гібридність, пов’язана з дезінформацією це і є найпотужніша зброя агресора, яку він використовує у всіх можливих її проявах, як показала війна. Для РФ дезінформація це повітря, без якого вона жити не може, і ми повинні позбавити її можливості дихати цим дезінформаційним повітрям. Ми всі разом повинні реагувати на будь-яку дезінформацію, як тільки вона з’являється», – закликав усіх присутніх заступник Секретаря Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) України Сергій Демедюк у своїй вступній промові.

Особливістю засідання стала можливість розглянути питання протидії дезінформації через призму трьох секторів: українського досвіду, міжнародних практик та державно-приватного партнерства. Свої доповіді на зустрічі презентували фахівці РНБО, Центру протидії дезінформації при РНБО, Верховної Ради, медіа та дослідницьких організацій.

“Дезінформація і кібербезпека дуже тісно пов’язані. Дуже приємно, що цей захід ми вперше проводимо разом з Центром протидії дезінформації. Отож, поглиблення взаємодії НКЦК з Центром протидії дезінформації дозволить нам досягти синергії й більш ефективно протидіяти ворогу, як в інформаційному просторі, так і кіберпросторі”, – зазначив Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК).

Кращими міжнародними практиками алгоритму дій в інформпросторі поділились експерти Центру глобальної взаємодії Державного департаменту США, НАТО, Європейського союзу та компанії Trollrensics, яка займається дослідженням випадків дезінформації в соцмережах.

“Очевидно, що швидкість поширення фейків зростає симетрично до активізації бойових дій. Зростає і їх негативний вплив, адже в стані стресу люди можуть з легкістю сприйняти відверту брехню за правду і, що найгірше, несвідомо сприяти її подальшому поширенню. Це додатково підтверджує той факт, що попри перебування України на передовій глобальної інформаційної війни, ми повинні об’єднати зусилля з нашими міжнародними партнерами задля максимально ефективної протидії дезінформації, як одного з інструментів пропаганди“, – наголосив у вступній промові Михайло Верич, Керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні.

Акцентом зустрічі став розгляд успішного кейса державно-приватного партнерства в кіберпросторі з викриття диверсійно-розвідувальних груп через використання сучасних технологій. Саме синергія можливостей держсектору та ІТ-інструментів бізнес-спільноти всередині країни є тим напрямком, який значно посилює та одночасно спрощує алгоритм протидії інформаційним та кіберзагрозам.

В ході дискусії учасники дійшли висновку, що подолати такі загрози можна шляхом використання превентивних комунікаційних інструментів та подальшої розбудови спроможностей у цій сфері. Допоможе в цьому як ефективна співпраця інституцій всередині держави, так і посилення координації з міжнародними партнерами.

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна ініціатива НКЦК як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини