Безпека критичної інфраструктури у фізичному та кіберпросторі: результати засідання Національного Кластера Кібербезпеки

06.09.2022

В часи військових дій на території країни питання забезпечення стабільного функціонування усіх державницьких процесів виходить на перший план. За таких умов неабиякої ролі набуває стала робота об’єктів критичної інфраструктури (ОКІ).

Стабільне функціонування таких об’єктів та безперебійне забезпечення ресурсами й послугами, які вони генерують, є запорукою національної безпеки. Водночас, саме з цих причин критична інфраструктура стає важливою ціллю ворога як у фізичному, так і в кіберпросторі. 

Саме синергія фізичного та кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури стала головною темою засідання Національного Кластера Кібербезпеки.

“Захист об’єктів критичної інфраструктури завжди відігравав важливу роль в системі національної безпеки. Водночас, в умовах війни забезпечення їх сталої роботи та запобігання кібератакам і витоку даних стало пріоритетом. Адже будь-яке порушення стабільності таких об’єктів як у фізичному, так і у кіберпросторі, може не лише негативно вплинути на оборонні позиції країни, а й торкнутися кожного громадянина, який є споживачем їх послуг”, – наголосив у вступній промові Михайло Верич, керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні.

Засідання відбулось в онлайн-форматі та об’єднало близько 320 учасників, які розглянули поточний стан фізичної та кібербезпеки ОКІ й ознайомились із кращими міжнародними практиками та алгоритмами забезпечення такого захисту. 

«Зараз деякі об’єкти критичної інфраструктури захоплені ворогом, а разом із ними й інформаційні системи. Керівництво цих об’єктів змушують співпрацювати з російськими операторами та провайдерами телекомунікацій, підконтрольним спецслужбам РФ. Захоплені агресором мережі починають використовуватись для здійснення кібератак не тільки на нашу інфраструктуру, а й країн ЄС та НАТО. Таких прикладів досить багато і в телеком-секторі, і в енергетиці, і в комунальному господарстві», – зазначила Наталія Ткачук, керівниця служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки та оборони України (РНБО).

Ключовими спікерами заходу стали представники Агентства з кібербезпеки та захисту інфраструктури США, Національного центру компетенції з кібербезпеки Італії, Державної служби України з надзвичайних ситуацій України, Deft9 Solutions та CRDF Global.

Традиційно, засідання платформи завершилось обміном думками, під час якого учасники зосередили увагу на питаннях посилення обміну інформацією та поглиблення співпраці між ОКІ та відповідними держорганами. Окремим фокусом обговорення став розвиток партнерств між ОКІ та приватним сектором (IT-аутсорсинг).

Довідково:

Національний Кластер Кібербезпеки – спільна координаційна ініціатива Національного координаційного центру з кібербезпеки як робочого органу РНБО й Представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, що реалізується за підтримки Держдепартаменту США. Щомісяця платформа об’єднує ключових українських та міжнародних гравців у галузі кібербезпеки та суміжних сфер для адресної відповіді на ключові потреби кіберспільноти в Україні.

Інші новини