3-я зустріч Національного Кластеру Кібербезпезпеки. Поточний стан кібербезпеки в енергетичному секторі

30.04.2021

29 квітня 2021 року відбулося третє засідання Національного Кластеру Кібербезпеки. Тема заходу охоплювала два важливих питання — поточний стан кібербезпеки в енергетичному секторі, проблематика та необхідні кроки для посилення кібербезпеки в енергетиці із залученням технічної міжнародної допомоги.

Євген Владіміров, заступник Міністра енергетики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, навів дані щодо стрімкого занурення світу у віртуальний простір та наголосив на пріоритетності енергетики та її складових елементів в питанні досягнення стану кіберзахищенності усіх видів людської діяльності та функцій державних інституцій.

Наталі Олдані, співробітниця посольства США в Україні з політичних питань, підкреслила непохитну підтримку України урядом США в сфері кібербезпеки та висловила переконання, що сесія буде сприяти процесу втілення в життя ідей нової Стратегії кібербезпеки.

Сергій Прокопенко, керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) профільної служби Апарату РНБО України, зазначив високу ефективність заходів, які відбуваються під егідою Кластеру, та наголосив на триваючій гібридній агресії РФ, в якій кіберпростір перетворився на один з головних майданчиків війни РФ проти України. Сергій Прокопенко також нагадав про програму з виявлення вразливостей, яка здійснюється спільно з ФЦДР, та повідомив про її другий етап, який передбачає навчання та тренінги саме для представників енергетики щодо проведення аудитів.

У третьому засіданні Кластеру взяли участь представники USAID, Представництва Фонду з цивільних досліджень та розвитку США в Україні, юридичної фірми «Астерс», НЕК «Укренерго», НАК «Нафтогаз України», ТОВ «Оператор ГТС України», ДП НАЕК «Енергоатом», групи компаній ДТЕК та ПрАТ «Укргідроенерго» тощо.

Учасники презентували свої активності у сфері кібербезпеки, а також доповіли про поточний стан і плани розвитку інформаційної безпеки в компаніях енергетичного комплексу. На етапі обговорення найбільший інтерес експертів викликало кадрове питання і ринок кваліфікованих спеціалістів.

Засідання Кластеру сприяло посиленню координації в сфері обміну кіберзагрозами та кіберінцидентами для установ і підприємств енергетичного сектору. Наприкінці було висловлено впевненість в тому, що публічне артикулювання проблем допоможе оперативно знаходити шляхи їх вирішення.

Довідково

До енергетичного сектору України входять підприємства електроенергетики і ядерної енергетики, нафтогазової і вугільної промисловості. Важливу роль в енергетичному сегменті України відіграють НАК «Нафтогаз» і його дочірні підприємства АТ «Укргазвидобування», ПрАТ «Укрнафтобуріння», АТ «Чорноморнафтогаз» і ПАТ «Укрнафта», а також ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», ПрАТ «Укргідроенерго», НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Центренерго» тощо. 

До ключових суб’єктів управління та регулювання в енергетичному секторі України належать Кабінет Міністрів України (КМУ), Міністерство енергетики України і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Інші новини